Boek: Goed Leven met Dementie

Dialoog tussen Wetenschap en Praktijk Dementie heeft grote gevolgen voor het leven van mensen die met de ziekte te maken krijgen. In publieke debatten voeren angst voor verlies, zorgen om de houdbaarheid van bestaande voorzieningen en de strijd tegen een ziekte de boventoon. Maar als je nauwkeurig kijkt naar de dagelijks levens van mensen met dementie, hun naasten, en formele hulpverleners, dan zie je dat het in een leven met dementie om méér draait. Wat kunnen we leren van ervaringsdeskundigen? Waar gaat het voor hen écht om? Hoe kunnen we van een leven met dementie het beste maken?

Dit boek bevat de opbrengsten van vier jaar Partnership Langdurige Zorg en Dementie. Inzichten uit de diverse onderzoeken, innovatieprojecten, praktijktoepassingen voortkomend uit ons onderzoek naar dementie en uit de samenwerking met de praktijk.

De Antropologie van de Zorg onderzoeksgroep schreef de kern van het boek, een essay getiteld ‘Goed leven met dementie. Hoe doen we dat?’. In dit essay proberen zij een antwoord op deze vraag te vinden. Zij laten u zien hoe je met een antropologische bril naar deze vraag kunt kijken en zo tot antwoorden kunt komen die veelzijdig zijn en niet eenduidig: iedere mens met dementie, mantelzorger, of zorgprofessional is immers verschillend. Drie thema’s komen aan de orde in het essay:

  • Is het ‘denken en weten’ wat een mens tot een mens maakt?
  • Zijn ‘zelf kiezen’ en ‘samen kiezen’ twee verschillende dingen of gaan die altijd samen?
  • Wat zijn de manieren waarop we het leven ’samen doen’?

Deze vragen komen aan bod in de bijdragen van de verschillende onderzoekers aan dit boek.

Goed leven met dementie. Hoe doen we dat?’ In: B.A.M. The, A.J. Pols & R. Pool (red.) Goed leven met dementie. Dialoog tussen wetenschap en praktijk. Skipr media/ Bohn Stafleu van Loghum. 

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.