Jazeker!
In PaTz-groepen werken (onder andere) huisartsen, wijkverpleegkundigen en een consulent palliatieve zorg intensief samen in de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Nederland telt zo'n 275 PaTz-groepen.
Patiënten van huisartsen die niet deelnemen aan een PaTz-groep hebben 1,5 keer zoveel kans op een (ongewenst) SEH-bezoek, zo blijkt uit onderzoek. Ook hebben zij 1,4 keer zoveel kans op een (ongewenste) ziekenhuisopname in de maand vóór overlijden.
Patiënten die niet zijn opgenomen in het PaTz-register hebben 3,4 keer zoveel kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden in de laatste maand van het leven, en 4 keer zoveel kans om (ongewenst) te overlijden in het ziekenhuis.
Twee of meer SEH-bezoeken in het laatste levensjaar, twee of meer ziekenhuisopnames in het laatste levensjaar én overlijden in het ziekenhuis zijn drie van de zes kenmerken van niet passende zorg in de palliatieve zorgverlening. Dit wil je als zorgprofessional dus zoveel mogelijk voorkomen. In een PaTz-groep lukt dat goed.

Overigens, voor de volledigheid: de andere drie kenmerken van niet passende zorg in het laatste levensjaar zijn behandeling met chemotherapie, een lange ziekenhuisopname (14 dagen of langer) en een opname op de afdeling Intensive Care.
Wil je meer weten over de gunstige effecten van PaTz-groepen? Bekijk dan deze infographic: https://lnkd.in/edm3QW-C
Wil je een PaTz-groep starten? Kijk dan op de website van Stichting PaTz: https://palliaweb.nl/patz

Daar vind je ook informatie over de ondersteuning die de Stichting PaTz biedt aan lokale PaTz-groepen (in de FAQ-vragen, onder het kopje 'Praktisch'): https://lnkd.in/e7NBGY2h

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.