Met de diagnose ‘ongeneeslijk ziek’ word je gekatapulteerd in Tussenland. Dit is een overgangsgebied tussen leven en dood waar je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt. Je kunt niet meer terug naar de ingang en er is maar één uitgang: het einde van je leven. Sommige mensen belanden in sneltreinvaart bij de uitgang. Maar als allerlei behandelingen je leven verlengen, kun je jaren in Tussenland vertoeven.

Klappertandend kom ik van het toilet, met mijn infuus op wieltjes. Het is 12 uur. Een extreme kou vult mijn lichaam en ik begin te schudden. Mijn verpleegkundige helpt me door de middag heen. Want dit gaat een hele middag duren. Mijn man wordt gewaarschuwd. Dan komt de koorts, mijn bloeddruk stijgt. Ik krijg zuurstof. Af en toe schrik ik op, maar de meeste tijd ben ik bezig met overleven. En dat doe je in je eentje, van binnen.

Lees hier verder

 

Wie niet meer kan genezen, komt terecht in Tussenland: een overgangsgebied tussen leven en dood waar je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt. Daarom is er behoefte aan wegwijzers. Met ontwapenende openhartigheid – en de nodige zelfspot – beschrijft Jannie Oskam wat haar overkwam toen bij haar in 2019 uitgezaaide borstkanker werd geconstateerd. Het prikkelde haar nieuwsgierigheid en ze ging op onderzoek uit.  Tussenland is een waardevol boek voor iedereen die te maken heeft met palliatieve zorg: van patiënten, naasten en zorgverleners tot managers, bestuurders, beleidsmakers en financiers. Door haar kennis van zaken en haar even beeldende als heldere schrijfstijl is Jannie Oskam als geen ander in staat om dit lastige onderwerp op toegankelijke wijze te ontsluiten. Bestel het boek hier

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.