Voor de implementatie van palliatieve zorg bij COPD heeft de Long Alliantie Nederland (LAN) een Blended Learning Programma en een Handreiking Implementatie van Palliatieve zorg bij COPD ontwikkeld.
Palliatieve COPD zorg niet gebruikelijk
Bij COPD is palliatieve zorg nog geen dagelijkse praktijk. Het herkennen en markeren van de palliatieve fase bij COPD is niet eenvoudig, net als het tijdig en proactief in gesprek gaan over toekomstige zorg, behandelwensen en behandelgrenzen en over levenseinde-vraagstukken. Terwijl uit promotieonderzoek  blijkt dat goede palliatieve zorg bij mensen met COPD leidt tot minder ziekenhuisopnames – en opnamedagen én significant minder opnames op de IC. Daarnaast: als wensen, zorgen, levensdoelen en levenseindevraagstukken bij mensen met ernstige COPD bespreekbaar worden gemaakt, blijken patiënten en mantelzorgers hier positief over. Het geeft rust en duidelijkheid voor de toekomst, verbetert de patiënt-zorgverlener relatie en geeft veel werkvoldoening aan zorgverleners.
Vanuit het project Palliatieve zorg bij COPD (COMPASSION) zijn daarom handvatten ontwikkeld om de palliatieve zorg voor mensen met COPD te verbeteren.
Lees hier verder

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.