En de naam is....

De poll is gesloten. Er is zo'n 600 keer gestemd. Dank daarvoor! Met deze informatie zal het bestuur een keuze maken voor de naamvoering passend bij het competentieprofiel voor de palliatieve zorg in wording. Wordt vervolgd!

 

'Je wilt geen hospice zonder verzorgenden.' Een interview

Bianca van Schijndel werkt als verzorgende in hospice De Duinsche Hoeve in Rosmalen. "Ik heb lang gedacht dat er voor verzorgenden geen plek zou zijn in een hospice. Ik dacht dat er alleen verpleegkundigen werkten. Nu zie ik de meerwaarde van verzorgenden".

Lees hier het interview in Pallium november 2021
 

Toolbox signaleren en markeren

Juist door zijn eenvoud doet de surprise question geen recht aan de diversiteit in het verloop van de palliatieve fase bij verschillende aandoeningen. Het grillige verloop van de palliatieve fase voor patiënten met COPD en hartfalen is bijvoorbeeld niet te vergelijken met de geleidelijke achteruitgang bij mensen met dementie of de ziekte van Parkinson. Daarom zijn diverse instrumenten beschikbaar met indicatoren voor de identificatie van palliatieve patiënten met verschillende aandoeningen (o.a. SPICT-NL, I-Harp en RADPAC-PD).

Lees hier verder
 

Pilot palliatieve zorg-coach succesvol: patiënt ervaart regie en gemoedsrust

Mensen in de palliatieve fase de regie laten houden met alle mogelijke kwaliteit van leven en sterven. De druk op de zorg en de zorgkosten verminderen. Met deze doelen voor ogen is op initiatief van het Netwerk palliatieve zorg regio Arnhem en De Liemers ruim twee jaar geleden een project gestart om een innovatief zorgconcept te ontwikkelen. Dit zorgconcept is in de afgelopen twee jaar in een pilot getoetst in de praktijk. In deze pilot zijn 43 mensen in de palliatieve fase begeleid door een palliatieve zorg-coach. Tijdens een webinar spraken een patiënt, een naaste, palliatieve zorg-coaches en andere betrokken zorgprofessionals samen over ervaringen, resultaten en de synergie die in de pilot is ontstaan. 

Lees hier meer informatie
Bekijk direct livestream
 

Inzet mobiele hospice Bravis ziekenhuis

Patiënten die komen te overlijden doen dat natuurlijk het liefst thuis of in een huiselijke setting van een hospice. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Ook in het ziekenhuis komen patiënten te overlijden. Door middel van de verplaatsbare hospice care-unit, ook wel mobiele hospice genoemd, draagt Bravis deze patiënten een extra warm hart toe en biedt het hen middelen om hun laatste dagen zo prettig mogelijk door te komen.

Lees verder
 

Veel nieuws op de website, onder andere:

Klik hier voor de website
 

Agenda items


het hele jaar door UTRECHT
Scholing kinderen palliatieve zorg;
Lees meer
het hele jaar door PALLIAWEB
Scholing en bijeenkomsten palliatieve zorg;
Lees meer
het hele jaar door ONLINE
Start bijeenkomst Zorgpad Stervensfase, implementatie van digitale versie ZS;
Lees meer
10 - 12 AMERSFOORT OF ONLINE
Omgaan met dementie voor vrijwilligers (workshop);
Lees meer
10+11+12 - 12 NOG NIET BEKEND
3-daagse weekendtraining ‘Dichtbij Sterven’; 
Lees meer
20 - 01 HORN
Workshop: Herkennen palliatieve zorgbehoeften bij chronisch hartfalen (I-HARP); 
Lees meer
30 - 01 + 01 - 02 + 15 - 02 VEENENDAAL
Complementaire zorg; 
Lees meer
03 - 02 AMSTERDAM
Tiende Amsterdam Symposium Paliatieve zorg is ‘Integratie van palliatieve zorg in de dagelijkse patiëntenzorg’;
Lees meer
 
2022 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.